Nieuwsbrief Maart 2025

Beste Oldtimer liefhebbers,

Middels deze eerste nieuwsbrief van dit jaar berichtten we u namens de Fehamec gaarne over de lopende zaken binnen het Agrarische Erfgoed.

Werkgroepen

Erfgoed, nieuws RCE: van waaruit het afgelopen jaar verschillende bijeenkomsten en netwerkdagen hebben plaatsgevonden waarbij we namens de Fehamec aanwezig zijn geweest.

24 sept: Platform Mobiel erfgoed

De bijeenkomst een halve eeuw mobiel erfgoed, die werd gehouden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort, welke door Fehamec bestuursleden Gerard en Hans was bijgewoond.

Deze bijeenkomst is een samenwerking tussen het RCE (Rijksdienst Cultureel Erfgoed) en MCN (Mobiele Collectie Nederland) waar het vooral gaat over het historische vervoer en transport, waarmee wij in directe zin veel minder raakvlakken hebben, maar waar er wel overeenkomsten zijn, bijvoorbeeld als het gaat over nodige vrijstellingen voor het gebruik van traditionele brandstoffen.

17 okt: Netwerkdag roerend agrarisch erfgoed 

Dit symposium was door het RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) georganiseerd en vond in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem plaats, waarbij Hans en Stefan namens de Fehamec aanwezig waren.

Hier kwamen vanuit verschillende plekken uit Nederland organisaties bijeen die allemaal een gezamenlijk doel hebben om het agrarisch erfgoed te beschermen. Bij diverse groepen zijn hiervoor platforms opgezet om hun complete documentatie archieven te digitaliseren, met de mogelijkheid om ontbrekende onderdelen aan te vullen en deze verder toe te lichten om uiteindelijk een volwaardig overzicht bij elkaar te krijgen. Door gegevens te verzamelen en alles bijeen te brengen vinden we elkaar uiteindelijk allemaal op hetzelfde onderdeel, waarmee de roep naar een gezamenlijk platform, opgezet met financiële steun vanuit de overheid, steeds nadrukkelijker naar voren komt, want complete documentaties digitaliseren is qua kostenplaatje een dure geschiedenis en gezien iedereen tegen hetzelfde probleem aan loopt om hun materialen voor het nageslacht gedigitaliseerd te krijgen, liggen er nog een aantal duidelijke doelstellingen. Wanneer er door de RCE ‘ten gevolge van deze roep naar digitalisering’ de eerste stappen worden gezet naar een gemeenschappelijk landelijk platform, dan lijkt dat vanuit verschillende organisaties de meest logische oplossing.

Met deze doelstellingen wordt er aan alle kanten onderzoek gedaan om zorg te dragen dat belangrijke documentatie rond het Agrarische Erfgoed in de toekomst niet verloren gaat en voor volgende generaties blijvend is de raadplegen. Bij deze belangrijke ambitie hebben we in vorige nieuwsbrieven ook al eens over het NRME (Nationaal Register Mobiel Erfgoed) gesproken, waar het in de bedoeling ligt om onderdelen van onze mobiele erfgoederen te digitaliseren, maar omdat het Agrarische Erfgoed een vele grotere sector, dan alleen het mobiele materiaal vertegenwoordigd, onderzoeken we momenteel de juiste keuzemogelijkheden die een zo groot mogelijke overlap voor onze sector kan representeren.

6 dec: Platform Agrarisch erfgoed

Deze bijeenkomst vond plaats bij de RCE (Rijksdienst Cultureel Erfgoed) in Amersfoort welke in het teken stond van “Agrarisch erfgoed in transitie”, die Sinus voor de Fehamec heeft gevolgd.

Gezien het bij Agrarisch Erfgoed Nederland voornamelijk gaat over het behoud van het onroerend goed en er momenteel plaats te kort is om de geschiedenis van de landbouw onder te brengen, kan hier mogelijk een verbinding gezocht worden in de prangende vraag deze mede voor werktuigen/collecties en archiefmateriaal in te richten, waar het vastgoed als onderdeel van een museum kan bijdrage om deze belangrijke erfgoederen te herbergen.

De roep naar een nieuw museum om gezamenlijk agrarische erfgoederen onder te brengen gaat terug naar het het Nationaal Landbouwmuseum of beter gezegd, het nationaal georiënteerde Museum Historische Landbouwtechniek te Wageningen, wat in 2004 door plaatsgebrek na een 40-jarige geschiedenis helaas haar deuren moest sluiten. Dit museum herbergde naast agrarische erfstukken ook een groot archief met documentatiemateriaal over agrarisch erfgoed. Om voor de toekomst dergelijk soort materiaal veilig te stellen lijken initiatieven tot nieuwe musea een belangrijke bijdrage te leveren, waar mede ook weer onderzoeken lopen de aanwezige documentatie voor het nageslacht te digitaliseren, zodat deze in lengte van jaren voor iedere hobbyist binnen het agrarisch erfgoed zijn te raadplegen.

Tot zover de laatste ontwikkelingen vanuit de werkgroepen middels deze nieuwsbrief uiteengezet. Tot ziens op onze jaarvergadering op zaterdag 29 maart a.s. Mocht uw organisatie hier met maximaal twee bestuursleden aanwezig willen zijn en heeft u zich daarvoor nog niet aangemeld, laat het dan nog maar even weten via onderstaand secretariaatsadres.

Mochten jullie naar aanleiding van deze berichtgeving nog vragen of eventuele opmerkingen hebben, mail deze dan even naar: secretaris@fehamec.nl

Vriendelijke groet,

Namens het bestuur

Stefan Adriaans,

Secretaris Fehamec